cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Pavel BUCHTA obrazy

26.leden 2023 - 19.březen 2023


Getzemany - olej na plátně

26. 1. – 19. 3. 2023

S malbami brněnského autora akademického malíře Pavla Buchty bylo možné se v Hodoníně naposledy setkat před patnácti lety, tedy v roce 2007, kdy se zde účastnil sympozia Malý formát a následné kolektivní výstavy. Nyní galerie vystavuje soubor 19 pláten, které jsou výběrem z jeho volné tvorby. Ty maloval v poslední více jak dekádě, kdy navštěvoval Hodonín jen sporadicky jako člen maturitní komise zdejších uměleckých oborů při průmyslové škole.

 

Pavel Buchta studoval v osmdesátých letech na Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Ladislava Čepeláka a Dalibora Chatrného. Od roku 1992 je členem TT klubu výtvarných umělců a teoretiků. Později pak pedagogem na vyhlášené brněnské „šuřce“ – podle dnešního názvu Střední školy umění a designu, kde působí dodnes.

 

Doménou Pavla Buchty je malba, grafika a kresba. Odhlédneme-li od jeho krajinomaleb a ilustrací, pak můžeme říci, že se jeho malby a kresby vyznačují zjevnou inspirací v barokní dynamice, výraznou kresebností a bravurním zvládnutím anatomické stavby zobrazovaných těl, která podle potřeby zmnožuje či deformuje a skládá do neklidných kompozic směřujících někdy k ornamentálním strukturám a jindy k expresivní abstrakci. Tematicky malíř čerpá z různých historických či kulturních fenoménů západního křesťanství či mytologie, ale i východních myšlenkových proudů, které vesměs podrobuje ironickému pohledu a uzavírá do útvarů ústících do stále se opakující až tragikomické beznaděje.

 

Neklidný pohyb a těkavost linií jakoby zhmotňovala tíži současné doby, kdy se zdá pro mnohé nemožné najít alespoň kousek něčeho čistého, pevného a trvalého. Člověk je znejistěn až k zoufalství a vydává se novými směry hledajíce světlo na opačné straně skutečnosti. Místo čistého je mu předkládána barevnost, místo pevnosti měkkost, místo trvalosti neustálá proměna a živost. Mudrc východu – Lao-c – by k tomu přidal, že jedno vychází z druhého a totéž se k prvnímu navrací a touží stát se jedním.

 

Výstava byla zahájena vernisáží 25. 1. 2023 od 18:30. Úvodní slovo pronesl ředitel galerie Josef Fantura, k výstavě promluvil kurátor výstavy Jan Buchta a v rámci hudebního programu na klavír zahrál Jan Kmenta, žák ZUŠ Hodonín. 

Fotografie si můžete prohlédnout zde:

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 

Komentovaná prohlídka výstavy s panem Buchtou pro veřejnost proběhla  21. 2. 2023 od 17:00. Předcházela jí ještě komentovaná prohlídka pro žákyně a žáky SŠPU v Hodoníně, která proběhla v odpoledních hodinách. Děkujeme všem za účast. 

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie