cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Vladimír Vašíček

05.červenec 2019 - 01.září 2019

Barevné partitury

 


 

vernisáž 5. června

v 18. 30 hodin

 

Úvodní slovo pronese Mgr. Josef Fantura.

K výstavě promluví PhDr. Ilona Tunklová.

V hudebním programu vystoupí David Lorenc – klavír (Josef Haydn: Sonáta E Dur).

 

V letošním roce si připomínáme 100 let od narození výrazné tvůrčí osobnosti - akademického malíře Vladimíra Vašíčka (1919 - 2003). Při této příležitosti pořádá Galerie výtvarného umění v Hodoníně ve spolupráci s Galerií umění v Karlových Varech výstavu, která připomene to nejlepší z jeho díla.

Akademický malíř Vladimír Vašíček patřil k těm autorům, kteří přestože celý život prožili a tvořili na moravském venkově (Svatobořice u Kyjova), se nestali pouze regionálními malíři, ale vždy se aktivně podíleli na výtvarném dění v uměleckých centrech a udržovali úzké styky s jejich představiteli. Byl jedním z klasiků poválečné moderny, který s velkou dávkou kreativity a intenzivně, ale zároveň pokorně, přetvářel prožitky z přírody a poezie venkovských polí, luk a zahrad slunného jihu Moravy v nové a nové barevné výtvarné partitury. Byl nejen malířem, ale svým způsobem i filosofem a myslitelem, který svou tvorbou zaujímal určitý, plně vyhraněný postoj ke světu a lidem.

Jeho dílo tak neodmyslitelně patří do kontextu vývoje českého výtvarného umění 20. století a je zastoupeno ve sbírkách mnoha muzeí a galerií České republiky a také ve sbírkách soukromých a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Na výstavě budou prezentována díla z majetku Moravské galerie v Brně, Muzea umění v Olomoucí, Muzea města Brna, Slováckého muzea v Uherském Hradišti, pořádající Galerie výtvarného umění v Hodoníně a z majetku rodiny autora.

 

Repríza výstavy se uskuteční v Galerii umění v Karlových Varech od 19. září - 3. listopadu 2019.

Další letošní výstavy k výročí Vladimíra Vašíčka, jejich pořadatele i termíny najdete na adrese: http://art.vasicek.contact.sweb.cz/Aktuality.htm.

 

Výstava potrvá do 1. září 2019.

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie