cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Jan Pohribný

04.únor 2015 - 29.březen 2015

Na hranici ráje

 


vernisáž 4. února v 18.30

 

Obsáhlá výstava představuje tvorbu Jana Pohribného, jednoho z našich nejvýznamnějších současných fotografů. Autor se ve své volné práci zaměřuje především na barevnou krajinářskou fotografii, v níž často akcentuje transcendentální symboliku.

Výstava v hodonínské galerii nazvaná Na hranici ráje představuje výběr barevných fotografických obrazů ze tří obsáhlých souborů Nová doba kamenná, Andělé a JanČin, v nichž autor léta rozvíjí téma "hledání ztraceného ráje" – hledání přirozeného spojení člověka a přírody i duchovních a materiálních stránek světa

Starší práce se projekcí romantických nálad a kultovně vnímanou mýtickou mocí zobrazovaných míst přibližují k land artu a konceptuální tvorbě. Silně stylizované fotografie z cyklu Nová doba kamenná, vznikající od poloviny osmdesátých let, zobrazují posvátná místa prehistorických kultur - megalitické menhiry, dolmeny, kultovní kamenné kruhy, středověké labyrinty nebo tajemně působící skály. Pomocí kresby barevnými světelnými zdroji se autor pokouší zaznamenat magičnost místa nebo aktualizovat pradávné rituály. Zabývá se vztahem k naší minulosti, spiritualitě, k planetě Zemi jako živé bytosti.

Od roku 1999 na Novou dobu kamennou navazuje obsáhlý soubor Andělé, kdy do krajiny umisťuje nahé lidské tělo, které v nejnovějších dílech téměř splývá s prostředím.

Posledním prezentovaným cyklem na výstavě je cyklus JanČin, kde konfrontoval výtvarné objekty z ručního papíru od Jana Činčery s krajinou a sledoval vztahy předmětů v prostoru.

Výstava poskytuje návštěvníkům volný prostor pro hledání hlubších motivů, může vybízet k zamyšlení nad tím, jak pro sebe znovu objevit svůj ráj.

 

Autorka výstavy: Mgr. Romana Košutková

Výstava potrvá do 29. března 2015.

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 

Videoreportáž TV Slovácko můžete shlédnout zde. Reportáž o výstavách začíná od 4:28 minuty.