cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

69 + 113 + 579 + 129 akvizice 2002–2022

26.leden 2023 - 19.březen 2023


Galerie výtvarného umění v Hodoníně, jako specializované muzeum umění, poskytuje veřejnosti kontakt s uměleckými díly. Hlavní náplní její činnosti, danou zřizovací listinou, je: „získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy“. Je jedinou, takto úzce na profesionální umění specializovanou, institucí zřizovanou Jihomoravským krajem.

 

Současný výstavní projekt představuje pouze úzký výběr z akvizic, kterými byla sbírka hodonínské galerie během let 2002–2022 doplněna. Čísla v názvu výstavy pak zastupují počty inventárních čísel, o která se jednotlivé podsbírky (malby, plastiky, grafiky a kresby, fotografie) během dvaceti let rozrostly. Kromě nákupů se sbírka rozšířila i o dary, jak od mecenášů umění, tak přímo od jednotlivých výtvarných umělců. Přibyly také odlitky sádrových modelů z umělecké pozůstalosti Franty Úprky, kterou galerie spravuje a které postupně nechává převádět do bronzu, aby byly zachovány pro další generace.

 

V expozici jsou zastoupena díla jak staršího, tak současného umění, různých uměleckých oborů a žánrů. Vystaveny jsou obrazy, plastiky, grafiky, medaile, keramika a fotografie 37 autorů, což je široký a rozmanitý žánrový rozptyl. Vzájemná interakce jednotlivých exponátů při společné prezentaci přináší zajímavá srovnání, neboť je založena na nenahraditelném kontaktu návštěvníka s dílem garantované umělecké kvality. 

 

Výstava může nabídnout jen omezený výběr, proto chceme po celý rok představovat další díla, která se na výstavu nevešla. A to jak přímo zde v galerii, tak také na našich webových stránkách i sociálních sítích formou projektu „Dílo měsíce“. S celou naší sbírkou je možné se seznámit na stránkách profesního sdružení Rady galerií České republiky (www.rgcz.cz), kde je možné v Registru sbírek nalézt jak díla ze sbírky hodonínské galerie, tak také z ostatních členských muzeí a galerií.

 

Výstavním projektem galerie předkládá veřejnosti „účet“, jak se jí i s omezenými finančními prostředky podařilo naplnit poslání zachovávat kulturní dědictví a dokumentovat vývoj výtvarného umění. Zároveň je třeba říci, že se umělecká díla stále častěji stávají nejen předmětem sběratelského zájmu, ale i jistou investicí, a tak se v posledních letech výrazně zvýšily jejich ceny. Došlo tedy i k významnému zhodnocení investovaných prostředků a celé sbírky hodonínské galerie.

 

Výstava byla zahájena vernisáží 25. 1. 2023 od 18:30. Úvodní slovo pronesl ředitel galerie Josef Fantura, k výstavě promluvila kurátorka výstavy Ilona Tunklová a v rámci hudebního programu na klavír zahrál Jan Kmenta, žák ZUŠ Hodonín.

Fotografie si můžete prohlédnout zde:

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie