cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Lenka Kamínková

FOKUSY


28. 3. – 2. 6. 2024

 

O výstavě

 

Obrazy Lenky Kamínkové provází především spojení s krajinou. Již od studií pracuje s kontrastem velké plochy a detailu nebo s vrstvenou strukturou, do které ukrývá tiché příběhy. Od monumentálního pojetí krajiny, jako jsou hory a otevřený prostor v němž se člověk cítí nepatrný, se dostala k detailu struktur, které jsou výchozím bodem pro abstraktní obrazy. V posledních dvou letech skrze mikroskop pozoruje horniny a jiný materiál a vytváří kruhová plátna, na něž maluje skryté světy: detaily pozorované pod mikroskopem se pak na plátně opět stávají monumentální krajinou a objevují se v cyklu obrazů na stěnách grafického kabinetu.

 

Slova autorky

 

„Pozorování hornin pod mikroskopem, je pro mě ponořením se do hloubky krajiny. To, co mě na tom fascinuje, jsem si pojmenovala „základní princip života“, který je viditelný a víceméně stejný u čehokoliv co pozoruju. Tyto struktury tvoří první vrstvu obrazu.

V obraze vždy potřebuju mít i osobní rovinu. Proto jsem vytvořila druhou vrstvu, která zobrazuje základní pudy, instinkty a emoce. Ty jsou něčím zvířecím v nás a probíhají nezávisle na racionálním uvažování, nebo jsou často přímo v rozporu s ním. Namalovala jsem je jako části těla, nebo tělesné procesy, které je provází.

Většinou nejde dělat nic jiného než tento proces pozorovat. A právě pozorování je to, co mají tyto dvě vrstvy obrazu společné.

Každý obraz je tedy příběhem, ukrytým do základní emoce, která jej provázela. Někde prožívaná věc vstoupila do pozorované struktury, jinde naopak struktura ve mně tento pocit vyvolala. Jde o velmi intimní prožitky, často slovy nesdělitelné, a právě proto mám potřebu je malovat.“

 

O autorce

 

Tato absolventka ateliéru malby VŠVU v Bratislavě se kromě malby a výstavní činnosti věnuje také dětem a vede Ateliér Kroužek v Modřicích, který je zaměřen na různé výtvarné techniky. Zároveň spolu s dalšími realizuje projekt Kamishibai (japonské papírové divadlo), pro který kreslí ilustrace a účastní se akcí pro školy a školky v Brně a okolí. V rámci umělecké skupiny LES3 se navíc zaměřuje na land art a site-specific instalace.

 

Vernisáž proběhla ve středu 27. 3. 2024 od 18. 30 hodin, fotografie zde:

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 


Vstup do galerie