cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Daniela Mikulášková

14.duben 2017 - 04.červen 2017

Kao & Maki Krajiny a příběhy

 


 

vernisáž 12. 4. v 18.30

 

Výstava nazvaná Krajiny – Příběhy je věnována tvorbě brněnské malířky a kreslířky Daniele Mikuláškové (1974), absolventky Filosofické a Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a poté Fakulty výtvarných umění VUT v Brně.

Již celé desetiletí se Mikulášková věnuje vyšívaným obrazům, často velmi barevným, expresívním a divokým, nebo naopak minimalistickým, jemným i snovým. Jejím celoživotním tématem se stává krajina a obrazy “Krajiny” tvoří stěžejní část výstavy v grafickém kabinetu hodonínské galerie.

Z počátku vyšíváním – vrstvením nití a bavlnek na látku, nahrazovala klasickou malbu na plátno. V poslední době tvoří také obrazy, kde výšivku kombinuje s malbou. Výhodou je, že k vyšívání nepotřebuje velký ateliér, jak sama říká, stačí židle v kuchyni, divan u televize. Některé obrazy napíná, až když jsou hotové, takže při tvorbě je má na klíně. Podkladem nejsou malířská plátna, ale často již použité látky – staré ubrusy, závěsy, povlečení nebo šaty ze second-handu.

Současně se na výstavě setkáme s vyšívanými “Příběhy” pro děti, za kterými stojí její dvě dcery Karolína a Markéta Mikulášková. Značka Kao & Maki vznikla zkratkou jmen dvou holčiček v roce 2010, kdy holky se svou maminkou začaly malé vyšívané obrázky, většinou zvířátek, vytvářet a dnes jich bude již víc jak 300. Holky povyrostly, vyšívají samy. Jejich novinku “Příběhy kocoura Jéni”, ke kterému napsaly i text, připravujeme vytisknout nejenom pro dětské návštěvníky výstavy.

Jehla a bavlnky se do rukou dětí již téměř nedostanou. Šít, zašívat nebo štupovat ponožky, nevidí doma a možná ani u babičky ne. Nešije se prakticky ani ve škole. Dětský atelier hodonínské galerie připravil zážitkový program pro školní skupiny “Vyšíváme příběhy” seznamující malé návštěvníky s touto dovedností. Program je vždy nutné objednat předem na telefonu 601 575 255.

 

Výstava potrvá do 4. června 2017.

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie